Ο Σαμαράς, ο ΕΟΠΥΥ και το νέο Ασφαλιστικό

Ο Σαμαράς, ο ΕΟΠΥΥ και το νέο Ασφαλιστικό
Του ΓΙΑΝΝΗ ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗ – ENET

Αυτή τη φορά ο επικοινωνιακός μηχανισμός του Μαξίμου δούλεψε καλά. Οι περιγραφές, κοινές σε όλες τις εφημερίδες, περιέγραφαν την αιφνιδιαστική είσοδο του πρωθυπουργού στην αίθουσα όπου γινόταν η διυπουργική σύσκεψη για τις οφειλές του πολύπαθου .
Τους υπουργούς και τον πρόεδρο του οργανισμού να «παγώνουν» στη θέα του ψηλού με το κοστούμι και τα γυαλιά που άνοιξε την πόρτα και μπήκε. Λίγο αργότερα τον πρωθυπουργό συνοφρυωμένο να ακούει ότι από τα 1,9 δισ. των ληξιπρόθεσμων οφειλών των ασφαλιστικών ταμείων, έχουν δοθεί μόλις τα 500 εκατ. , αν και έχει δοθεί εντολή για την εκταμίευση όλου του ποσού. Και στο τέλος να δίνει εντολή «για την εκταμίευση όλου του ποσού μέχρι και το τελευταίο ώς το τέλος Δεκεμβρίου» και να απειλεί ότι «από την έκβαση της υπόθεσης θα αποφασιστεί αν ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ θα μείνει στη θέση του ή θα αντικατασταθεί».

Καλά έκανε ο κ. και ενημερώθηκε από πρώτο χέρι· πάμε τώρα και στην ουσία.

Ο λόγος για τον οποίο ο ενδιαφέρθηκε προσωπικά για τις οφειλές του ΕΟΠΥΥ δεν είναι μόνο το ενδιαφέρον του για την ταλαιπωρία και την κατάφωρη αδικία που υφίστανται όσοι περιμένουν να πάρουν τα τους, αγανακτώντας. Η απλή σκέψη που έκαναν στο Μαξίμου είναι ότι με τα ληξιπρόθεσμα χρέη του ΕΟΠΥΥ σε εκκρεμότητα, δύσκολα η θα μπορέσει να ανοίξει ξανά το Ασφαλιστικό, όπως έχει ήδη δεσμευθεί στην τρόικα.

Διότι το ζήτημα είναι ότι λόγω αποτυχίας του ΕΟΠΥΥ η τρόικα πιέζει για νέες αλλαγές στο Ασφαλιστικό και η συζήτηση -σύμφωνα με τις δηλώσεις του αρμόδιου υπουργού Γ. Βρούτση- θα ανοίξει από Σεπτέμβριο και όχι αν… αιφνιδίασε ο Σαμαράς τους υπουργούς και τον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ ανοίγοντας την πόρτα και μπαίνοντας στη σύσκεψη «λίγα λεπτά αφ” ότου είχε ξεκινήσει».

«Συναγερμός για το Ασφαλιστικό» έγραφε χθες, για παράδειγμα, ο «Ριζοσπάστης».

Οι εντολές στις εκθέσεις του ΔΝΤ και της Κομισιόν είναι σαφείς. Στο συμπέρασμα που και οι δύο καταλήγουν είναι ότι οι υπερβάσεις στις δαπάνες του ΕΟΠΥΥ είναι από τους βασικούς παράγοντες της δημοσιονομικής αστάθειας. Αυτό, σύμφωνα με Κομισιόν και ΔΝΤ, οδηγεί σε νέο Ασφαλιστικό και νέο Ασφαλιστικό σημαίνει νέες περικοπές.

Οι πληροφορίες ήδη κάνουν λόγο για καθιέρωση της βασικής σύνταξης στα 360 ευρώ από την 1η/1/2015, για νέα μείωση στις συντάξεις που ίσως ξεπεράσει το 30%, για διακοπή της καταβολής του ΕΚΑΣ για όσους είναι κάτω των 65 ετών χωρίς εισοδηματικά κριτήρια και για σταδιακή μείωση των εργοδοτικών εισφορών (στο όνομα της ανταγωνιστικότητας) μέχρι το 2016. Και όλα αυτά ετοιμάζονται ενώ ήδη έχει μειωθεί η κρατική επιχορήγηση στα ασφαλιστικά ταμεία, έχουν μειωθεί οι ασφαλιστικές εισφορές λόγω μείωσης μισθών, ανεργίας ή καθιέρωσης της part time εργασίας, είναι ακόμα ανείσπρακτες οι βεβαιωμένες ληξιπρόθεσμες οφειλές των επιχειρήσεων προς το ΙΚΑ (σύμφωνα με τις εκτιμήσεις 8 δισ. ευρώ).

Ο μόνος αιφνιδιασμένος, λοιπόν, θα είναι ο ελληνικός λαός όταν μάθει τι ετοιμάζουν κυβέρνηση και τρόικα για το νέο Ασφαλιστικό. Και αν αιφνιδιάστηκε μία ο , ο Κυριάκος, ο Βρούτσης και οι άλλοι βλέποντας τον Σαμαρά να μπαίνει στην αίθουσα απροειδοποίητα για να τους πει να εξοφλήσουν τα ληξιπρόθεσμα του ΕΟΠΥΥ και να τους «μαλώσει» γιατί δεν το έχουν κάνει ακόμα, οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι και οι συνταξιούχοι θα αιφνιδιαστούν χίλιες.
Ο Σαμαράς, ο ΕΟΠΥΥ και το νέο Ασφαλιστικό

Tags: , , , , , , , , , , , ,
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: