Η πυξίδα δείχνει Ελλάδα, η Ελλάδα που δείχνει;

Η πυξίδα δείχνει Ελλάδα, η Ελλάδα που δείχνει;

του Κίμωνα Γεωργάκακη

Οι εκτιμήσεις μου ότι η θα περάσει, λόγω επίκαιρης γεωστρατηγικής θέσης, στο επίκεντρο της προσοχής των Μεγάλων Δυνάμεων και ότι τα συμφέροντα θα στριμωχτούν στον ζωτικό της χώρο (Lebensraum) εξακολουθούν να επιβεβαιώνονται.
Τόσο η επίσκεψη του Ρώσου Υπουργού Άμυνας, Σεργκέι Σοιγκού, όσο και η μετέπειτα του Αρχηγού των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων, Μάρτιν Ντέμπσει, για να υπενθυμίσουν οι Η.Π.Α. στους Ρώσους ότι εδώ είναι τσιφλίκι του ΝΑΤΟ, αποδεικνύουν του λόγου το αληθές.

Οι Ρώσοι έχουν καταστήσει σαφές το ενδιαφέρον τους για την περιοχή μας, η οποία αποτελεί κομβικό σημείο σε έναν γεωγραφικό χώρο μεγάλης αξίας αλλά και αστάθειας (Καύκασος – Βαλκάνια – Μεσόγειος – Μέση Ανατολή – Αραβική Χερσόνησος). Ίσως λοιπόν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των «μεγάλων» να επέτρεψαν μια (κανείς δεν μπορεί να προβλέψει σε ποιο βαθμό) ενίσχυση των ελληνό-ρωσικών σχέσεων εν αρχή στον αμυντικό τομέα.

Πιθανόν επίσης οι Αμερικανοί να θέλουν να κατασκοπεύσουν τον ρωσικό στόλο, ο οποίος ζητά διευκολύνσεις ελλιμενισμού στην χώρα μας, προκειμένου να ενισχυθεί η παρουσία του στην περιοχή. Επιπλέον έπεται η βολή με τους ρωσικούς S-300, κάτι που εμποδιζόταν εδώ και εξαιτίας αμερικανικών και τουρκικών αντιδράσεων. Άρα, κάποια πράγματα αναθεωρήθηκαν έστω προσωρινά.

Το βέβαιο είναι ότι υπάρχει κινητικότητα και όλοι σπεύδουν να δηλώσουν παρόντες στον ελλαδικό χώρο. Το γεγονός αυτό βάζει σε μπελάδες την Άγκυρα. Η συγκυριακή αναβάθμιση Ελλάδας αλλά και Κύπρου υποβαθμίζει ταυτόχρονα την θέση της Τουρκίας, αφού, όπως έχω γράψει, οι δύο χώρες συνιστούν αποκλίνουσες γεωπολιτικές οντότητες λόγω συγκρουόμενων συμφερόντων. Γι” αυτό ο Ερντογάν προβαίνει σε σπασμωδικές δηλώσεις, τύπου «η και η Θράκη είναι Τουρκία».

Βέβαια η Ελλάδα επ” ουδενί έχει κινητοποιηθεί. Ούτε έχει μετατραπεί σε περιφερειακή δύναμη. Απλά ακολουθεί τυφλά τον ρου των γεγονότων, όπως εδώ και χρόνια συμβαίνει ελλείψει στρατηγικού σχεδιασμού και αποφασιστικής ηγεσίας.

Το θέμα είναι τι θα γίνει με τα εσωτερικά μας. Όπως πάνε τα πράγματα, η κρίση θα γιγαντωθεί. Όσο το , μεταξύ άλλων, μπλέκεται με τρόπο αυταρχικό και με φορολογία σοβιετικής λογικής στα πόδια των δημιουργικών Ελλήνων, ανάσα δεν θα πάρουμε. Οι κατασχέσεις περιουσιών θα αυξηθούν, ενώ την ίδια ώρα οι δανειστές μας ειρωνεύονται λέγοντας: «Πως κάνετε έτσι, όλος ο κόσμος έχει άστεγους».

Ας σταματήσω καλύτερα το άρθρο εδώ…

Κίμων Γεωργακάκης, Πολιτικός Επιστήμων

Η πυξίδα δείχνει Ελλάδα, η Ελλάδα που δείχνει; Η πυξίδα δείχνει Ελλάδα, η Ελλάδα που δείχνει;

Η πυξίδα δείχνει Ελλάδα, η Ελλάδα που δείχνει;

Tags: , , , , , , , ,
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: