Γιορτή Μητροπολίτου Αλεξανδρουπόλεως Ανθίμου

Γιορτή Μητροπολίτου Αλεξανδρουπόλεως Ανθίμου
Την ερχόμενη Τρίτη 3 Σεπτεμβρίου 2013 η Εκκλησία μας τιμά την ιερά μνήμη του αγίου Ιερομάρτυρος Ανθίμου και εορτάζει τα ονομαστήριά του ο Σεβασμιώτατος μας, κ. ΑΝΘΙΜΟΣ.
Την Δευτέρα στις 7.00 το απόγευμα, στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Νικολάου θα τελεσθεί ο Μέγας Αρχιερατικός Εσπερινός με αρτοκλασία και την επομένη ημέρα, Τρίτη 3 Σεπτεμβρίου 2013,

από ώρας 7.00 έως 10.15 , θα τελεσθεί Αρχιερατική Θεία Λειτουργία.
Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας της Τρίτης και μέχρι τη 1.00’ μ.μ. καθώς και το απόγευμα από τις 6.00’ μ.μ. και έπειτα, ο Σεβασμιώτατος θα δέχεται ευχές στο Επισκοπείο, δίπλα στον Άγιο Νικόλαο.
Ο Άνθιμος
Ο Άγιος Άνθιμος έζησε στα τέλη του 3ου αιώνα μ.Χ. και πατρίδα του ήταν η Νικομήδεια. Από μικρός διακρίθηκε για τον ευσεβή ζήλο του προς τα θεία. Όταν ενηλικιώθηκε, η ζωή του ήταν υπόδειγμα σωφροσύνης και αγάπης. Επειδή πλούσια κατείχε το θησαυρό των θείων αληθειών, η θερμή του διδασκαλία, εμπνεόμενη από αποστολικό ζήλο, έβρισκε σχεδόν πάντα ανταπόκριση στις ψυχές των πιστών. Η πνευματική ικανότητα του Άνθιμου ώθησε τους χριστιανούς της Νικομήδειας και τον έπεισαν να γίνει Ιερέας και αργότερα επίσκοπος τους. Όταν, όμως, έγινε ο διωγμός επί Διοκλητιανού, τον κυνήγησαν και τον συνέλαβαν (302 μ.Χ.). Ο Διοκλητιανός του πρότεινε να θυσιάσει στους Θεούς για να κερδίσει τη ζωή του, αλλιώς τον περίμεναν φρικτά βασανιστήρια, και του έδειξε το όργανα που θα τον βασάνιζαν. Ο Άνθιμος είπε: «Γιατί μου τα δείχνεις; για να με φοβίσεις; Αυτά ας τα φοβούνται εκείνοι, για τους οποίους η παρούσα ζωή είναι μόνο ηδονή και τη στέρηση της θεωρούν μεγάλη απώλεια. Αλλά σε μένα, όπως και σε κάθε χριστιανό, αυτά δεν ασκούν καμιά γοητεία. Το σώμα μου είναι πρόσκαιρο και ευτελές, που μόνη έχει, όταν αγιασθεί δια του Χριστού και δοθεί εις την κατά Χριστόν ζωή. Επομένως, τιμωρίες και βάσανα είναι για μένα πιο ποθητά από του να αρνηθώ το Σωτήρα μου». Τότε, αφού τον βασάνισαν φρικτά, τελικά τον αποκεφάλισαν.

Εκ της Ιεράς Μητροπόλεως

Tags: , ,
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: