Αλλάζουν τα εισοδηματικά κριτήρια για το επίδομα πετρελαίου

Αλλάζουν τα εισοδηματικά κριτήρια για το επίδομα πετρελαίου

Την διευρυνση των εισοδηματικών κριτηρίων χορήγησης του επιδόματος πετρελαίου, ώστε να μπορούν να το λαμβάνουν από αυτόν τον χειμώνα και όσοι έχουν εισόδημα μεγαλύτερο από 25.000 το χρόνο, εξετάζει σήμερα το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

Σε ειδική σύσκεψη που ξεκίνησε στις 10:30 το πρωί με τη συμμετοχή του υπουργού Οικονομικών κ. Γιάννη Στουρνάρα, του υφυπουργού κ. Γιώργου Μαυραγάνη και του γενικού γραμματέα της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων του υπουργείου κ. Χάρη Θεοχάρη
εξετάζεται το νέο πλαίσιο χορήγησης του επιδόματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, σχεδιάζεται να χαλαρώσουν τα κριτήρια ώστε να αυξηθεί ο αριθμός των δικαιούχων για να μην επαναληφθεί και πάλι το φαινόμενο να φτάνουν στους πολίτες μόλις το ένα τρίτο από τα κονδύλια που προϋπολογίζονται, όπς συνέβη πέρυσι όπου οι αιτήσεις έφτασαν στα 80 εκατ. ευρώ ενώ διατίθεντο 250 εκατ. ευρώ.

Συγκεκριμένα:

- Αναμένεται να αυξηθεί έως και τις 30.000 ευρώ το ετήσιο εισόδημα κάτω από το οποίο χορηγείται το επίδομα πετρελαίου. Έτσι υπολογίζεται να καλύπτονται περίπου το 90% ή και παραπάνω από όσους το ζητούν.

- Δεν θα απορρίπτεται αυτομάτως η αίτηση χορήγησης του επιδόματος εάν το τεκμαρτό εισόδημα υπερβαίνει τόσο το δηλωθέν, όσο και το εισοδηματικό κριτήριο. Στο οικονομικό επιτελείο παραδέχονται ότι είναι άδικο να χάνει κάποιος το επίδομα επειδή έχει ένα αυτοκίνητο μεγάλου κυβισμού, λόγω τεκμηρίου, εάν είναι μικρής εμπορικής αξίας, ενώ την ίδια ώρα μπορεί κάποιος άλλος να το λαμβάνε επειδή έχει ένα πανάκριβο αυτοκίνητο με «τούρμπο» κινητήρα μικρότερου κυβισμού.

- Eνδέχεται να αλλάξουν οι γεωγραφικές ζώνες και οι κλίμακες υπολογισμού του επιδόματος, με στόχο να λαμβάνουν περισσότερα οι κάτοικοι στις ακριτικές και ευπαθείς περιοχές της χώρας, έστω και αν δεν κατατάσσονται στις πιο «ψυχρές».

Στο υπουργείο Οικονομικών αποκλείουν πάντως κάθε σκέψη για επαναφορά του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα επίπεδα του Μαρτίου του 2011 (21 ευρω στα 1.000 λίτρα) γιατί θα πυροδοτούσε ξανά έκρηξη του λαθρεμπορίου. Σχετικό αίτημα έχουν υποβάλει ακόμα και βουλευτές των κομμάτων της συγκυβέρνησης, με το επιχείρημα ότι παρά την αύξηση του Ειδικού Φόρου, τα έσοδα του προϋπολογισμού από καυσίμων μειώθηκαν δραστικά, λόγω της πτώσεως κατά 70% στην κατανάλωση.

Στο οικονομικό επιτελείο υπολογίζουν ότι από τις 15 Οκτώβρη το πετρέλαιο θερμανσης θα διατίθεται φθηνότερα από όσο την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι, δηλαδή σε περίπου 1,30 ευρώ το λίτρο έναντι 1,35 που ξεκίνησε η διάθεσή του πέρυσι. Εκτιμούν δε ότι, εφόσον φτάσει και η επιστροφή φόρου, ως επίδομα, στους καταναλωτές, η χρήση του πετρελαίου μπορεί να καταστεί πιο αποδοτική, οικονομική και ελκυστική λύση θέρμανσης στα σπίτια, σε σχέση με άλλες εναλλακτικές που δοκιμάστηκαν πέρυσι, με συνέπεια να αυξηθεί η κατανάλωση και τα έσοδα από ΦΠΑ για το .

Πηγή: protothema

xespao

Tags: , , , , ,
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: