Αλεξανδρούπολη: Άλλη μία διεθνής αναγνώριση για σημαντική αστρονομική ανακάλυψη του Γιώργου Ταρσούδη

Αλεξανδρούπολη: Άλλη μία διεθνής αναγνώριση για σημαντική αστρονομική ανακάλυψη του Γιώργου Ταρσούδη
Μια νέα ανακάλυψη έρχεται να επισφραγιστεί και πάλι με το να βραβευθεί σαν Σεληνιακή φωτογραφία της ημέρας (LUNAR PHOTO OF THE DAY – LPOD) η παρακάτω φωτογραφία:
Στην φωτογραφία[http://lpod.wikispaces.com/file/view/LPOD-Sept29b-13.jpg/454994184/LPOD-Sept29b-13.jpg] βλέπουμε την ανακάλυψη ενός τεράστιου θόλου (Megadome) ηφαιστειακής προελεύσεως, απομεινάρι όταν κάποτε η Σελήνη είχε ηφαιστειακή δραστηριότητα.Το φεγγάρι δεν έχει ηφαίστεια ενεργά τα τελευταία 3 δισεκατομμύρια . Πιστεύεται ότι η πλειοψηφία των θόλων είναι ηφαιστειογενείς και σχηματίστηκαν από διαδοχικές εκλύσεις λάβας. Δεν αποκλείεται ωστόσο, κάποιοι από τους θόλους να είναι αποτέλεσμα ανάτασης, βαθιές παρεισδύσεις μάγματος που ανάγκασαν τα υπερκείμενα στρώματα πετρωμάτων να κυρτώσουν προς τα πάνω.
Ο θόλος αυτός επιβεβαιώνετε με μετρήσεις που έκανα με το ACT react quick map tool:
Εδώ μπορείτε να δείτε μια 3D του ρήγματος που βρίσκετε στην περιοχή του θόλου, ύπαρξη του ρήγματος ίσως εξηγεί την ύπσρξη του θόλου και το αντίστροφο:
Ο θόλος έχει διάμετρο με μέση τα 85.26 χλμ. και ύψος 300-400 μέτρων! για αυτό το χαρακτηρίζουμε MEGADOME.
Τις σχετικές μετρήσεις μπορείτε να δείτε στο παρακάτω διάγραμμα:
Ο εντοπισμός φυσικά δεν έγινε τυχαία, πολλές φορές κυνηγάμε να φωτογραφίζουμε την Σελήνη όταν είναι σε φάση και πάντα κοντά στην διαχωρίζουσα όπου μπορούμε να πάρουμε με ψηλότερη αντίθεση. Επίσης οι ηλιακές ακτίνες είναι χαμηλά στην περιοχή κάτι που μας βοηθάει στο της ανακάλυψης των θόλων. Από την αρχή μου έκανε εντύπωση όταν το διέκρινα ότι είχε αρκετές ομοιότητες με έναν άλλο γνωστό τεράστιο θόλο τον Valentine.
Στην παρακάτω βλέπουμε την σύγκριση των δύο θόλων:
Ο διαχειριστής και σχολιαστής του LPOD είναι ο Chuck Wood, ο οποίος έχει εργαστεί σε πολλά πανεπιστήμια της Αμερικής αλλά και στην .
Τις δημοσιεύσεις του μπορείτε να τις δείτε εδώ:
Όλη η έρευνα της καταγραφής Σεληνιακών θόλων μπορείτε να την δείτε στην παρακάτω ιστοσελίδα μου:
Επίσης μπορείτε να δείτε φωτογραφίες μου τις Σελήνης στον παρακάτω δεσμό:
Βιβλιογραφία:
- ΣΕΛΗΝΗ ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΗΣΗ (PETER GREGO) από τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΛΑΝΗΤΑΡΙΟ http://www.astronomy.gr/modules/eshop/print.cfm?id=1212
Με τιμή
Γιώργος Ταρσούδης
Ερασιτέχνης Αστρονόμος

Tags: , , , , , , , , , , , ,
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: